Takaisin ekskursioihin


U434-museo Hampurissa

Työmatkan lomassa viikonloppuna vierailukohteeksi osui Hampurissa oleva sukellusvenemuseo U443 U-Bootmuseum. Museo sijaitsee Hampurin uuden Hafen cityn lähimaastossa ja ilman selkeitä kylttejä olisi jäänyt löytymättä. Museo on melko pelkistetty ja ei tarjoa paljoa oheisesittelyä, siis suoraan asiaan mikä sopii allekirjoittaneelle hyvin. Tarjolla oli paikalliskielinen alustus ennen veneeseen menoa, mutta dubatut simpsonit paikalliselta tv-kanavalta on riittävä annos päivittäissaksaa. Lipun hinta 8 euroa per henkilö.

U434 vene on venäläisvalmisteinen, vuonna 1976 valmistettu Tango-luokan sukellusvene, strategiset mitat pituus 90,16 m korkeus 14,72 m leveys 8,72 m. Liikkuakseen veneessä on 3 kpl 1733 hevosvoiman dieselmoottoreita generoimaan virtaa sähkömoottoreille, joita on 3 kpl (1740 hv). Stealth-moodiin tarkoitettu 180 hevosvoiman pikkumoottori takaa hiljaisen kulun. Maksimi pintanopeus on 13 solmua ja veden alla 16 solmua.

Vene pystyy sukeltamaan 400 m syvyyteen, 600 m syvyydessä vene tuhoutuu. Aseistus: vene kykenee kantamaan 24 torpedoa ja ampumaan ne ulos käyttäen kuutta torpedoputkea. Yksi torpedo painaa 2 tonnia ja kulkee noin 60 solmua (wow).

Vierailupäiväksi sattui mukava pakkaspäivä, paikallisille talvi 2009-2010 on ollut hyvin kylmä ja lunta on riittänyt kiusaksi asti. Sukellusveneessä kulkeva reitti vaatii pientä notkeutta ja ei sovellu liikuntarajoitteisille eikä ahtaanpaikankammosta kärsiville. Tekniikkaan pääsee käsinkosketeltavasti kiinni ja 70-luvun venäjänkielisissä mittaristoissa riittää ihmeteltävää. Kulkiessa veneen läpi ei olosuhteet miehistön osalta ole olleet kovinkaan miellyttävät ja en osaisi kuvitella että tuollaisessa purkissa tuntia pidempää voisi olla pällin leviämättä. Miehistöä on ollut 84 henkilöä ja ihmetyttää mihin kaikki ihmiset ovat mahtuneet, kun viiden turistin ryhmä aiheuttaa jo ruuhkan. Itse vene on kuljettu keulasta perään noin 30 minuutin aikana, ahtaus veneen sisällä edesauttaa muiden ihmisten poistumista suhteellisen nopeasti.

Vierailusta jäi sellainen melko hyvä fiilis - tulipahan käytyä. Jotenkin jäi kaipaamaan koko kattavaa U-boot historiaa lisärekvisiitaksi, mutta ehkä vielä aika ei ole tarpeeksi kypsä tuoda esiin maailmasotien yksityiskohtia. Sinänsä suositeltava paikka käydä jos sattuu olemaan Hampurissa ja on pari tuntia ylimääräistä aikaa.

Paatti jäiden keskellä (246 kB)

Mittaristot (325 kB)

Selkokielinen vipstaaki (145 kB)

Museon www-sivut (English).

Museossa vieraili säätäjä Pege

Alkuun Takaisin ekskursioihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 19.2.2010 © Jäykät Säätäjät ry 2010