Säätäjä-Excu 2008: Tytyrin kaivos, Kovelan traktorimuseo ja Suomen Valimomuseo (elokuu 2008)

Matkaan startattiin Tampesterista aamulla yhdeksän maissa kahden autokunnan voimin. Linnatuulessa horittiin sumpit ja ihmeteltiin itse kunkin kesäpartoja; melkein joka janpalla oli jonkinlainen sänki turvassa. Lohjalle päästyämme menimme oikopäätä horimaan pitsat. Samalla ilmeisesti nähtiin paikan keskusta, oleellisin osin.

Tytyrin kaivosmuseolle saavuimme hiukan ennen kello yhtä, jolloin olimme varanneet paikat opastetulle kierrokselle. Museon myymälässä oli esillä kaivoksen tuotteita, mm. kalsiittikiteitä, joita saattoi ostaa mukaansa. Kaivoshan on edelleen käytössä. Maan alle, tasolle -80 metriä, mentiin tällä kertaa pikkubussilla, sillä kuiluhissi oli käyttökiellossa. Varsinainen kaivostoiminta tapahtuu nykypäivänä kuulemma jossain -400 m tasolla. Kaivos ulottuu läheisen Lohjan järven alle.

Tytyri (26 kB) Kalsiittia (29 kB)

Kaivoksessa oli esillä muutamia kaivoksen koneita, erinäisiä kaivosmiesten työkaluja, valokuvia selitysteksteineen ja taidetta. Jälkimmäinen tosin ei meitä suuremmin kiinnostanut. Työkaluista jäi päällimmäisenä mieleen työsuojelunäkökulma, minkäänlaisia kuulo- tms. suojaimia ei tuohon aikaan tunnettu. Kypärä lienee ainut tunnettu suojavaruste.

Taso -80 m (73 kB)

Vaunu (42 kB) Panostajan välineet (39 kB)

Opastettu kierros kustansi 12 euroa/janppa ja kesti sellaiset 1,5 tuntia. Tietoa olisi voinut tulla enemmänkin, etenkin tekniikasta ja kaivoksen historiasta... Kierroksen jälkeen kävimme vielä tutkailemassa kaivostoimintaan liittyvän avolouhoksen, joka ei enää ole käytössä. Melko havaittavan kokoinen kuoppa kuitenkin. Oheinen kuva ei onnistu välittämään totuutta...

Avolouhos (116 kB)

Matka jatkui kohti Nummi-Pusulaa ja Kovelan traktorimuseota. Perillä odottikin vaikuttava määrä esineistöä hienossa miljöössä. Tutkailimme ensin vanhan navetan alakerran traktorikantaa. Hetken päästä paikalle ilmestyi toinen museon puuhamiehistä ja saimmekin perusteellisen esittelyn museosta sekä muustakin maatilan toiminnasta. Mainittakoon, että toiminta oli etupäässä jäykänpuoleista ja innovatiivistakin säätöä.

Traktoreita piisasi moneen lähtöön. Merkittävää on, että Suomeen on maahantuotu todella monenmerkkisiä ja -mallisia traktoreita vuosien varrella. Ja onhan niitä tehty täälläkin useita malleja. Mielenkiintoista oli myös se, miten eri mallit käynnistettiin. Starttimoottoria ei yleensä vehkeissä ollut...

Fordson (40 kB) Toinen Fordson (39 kB)

Navetan yläkerrassa oli kevyempää kalustoa, mm. hillitön määrä erilaisia moottorisahoja, puimakoneita, hevoskärryjä, peltotyökoneita... Traktoreita piisasi vielä pihallekin, kuulemma tilasta on huutava pula (helppo uskoa). Marssimme seuraavaksi vielä keskeneräiseen konevajaan, josta löytyi toinen mokoma traktoreita.

Moottorisahoja (41 kB) Hevoskalustoa (47 kB)

Käppäilimme vielä pihapiirissä ja hämmästelimme kalustoa, jota lojui siellä täällä. Lopuksi kävimme katsomassa rataa, jossa paikallinen nuoriso oli aiemmin päivällä ajanut romurallia. Varsin tervehenkiset harrastukset, täytyy sanoa! Vielä selvisi, että museon kalustoa on esillä (ja oikeissa työtehtävissä) joka kesäisillä perinnepäivillä. Siinäpä ensi kesäksi oiva ekskursiokohde. Suosittelemme myös lämpimästi Kovelan traktorimuseota, näkemista on enempi kuin päivässä ehtii sulatella!

Romuralli (50 kB) Mainos (28 kB)

Suuntasimme seuraavaksi kohti Karkkilaa ja Valimomuseota. Aikataulumme oli venähtänyt traktoreiden parissa hieman pitkäksi, joten saavuimme museolle vain kymmenisen minuuttia ennen sulkemisaikaa. Henkilökunta oli kuitenkin erittäin joustavaa, ja saimme tutustua museoon kaikessa rauhassa. Esillä oli mm. Högforsin tuotteita, valumuotteja, työ- ja laboratoriovälineitä. Museomiljöö koskineen on myös varsin miellyttävä ja samalla alueella on muitakin museoita, tosin ne olivat jo tältä kesältä kiinni.

Moottorisahan valumuotit (47 kB)

Kaminat (52 kB)

Matkamme jatkui paikallisen terassin (melkoinen kulttuuriteko...) kautta kohti Hämeenlinnaa, jossa horimme ja sulattelimme retken antimia ennen paluuta kotikonnuille.

Reissun kulkua valotti säätäjä Eki

Museoiden linkit:
Tytyrin kaivos
Kovelan traktorimuseo
Karkkilan ruukkimuseo

Alkuun Takaisin ekskursioihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 27.10.2008 © Jäykät Säätäjät ry 2008