Tervetuloa Jäykkien Säätäjien kotisivulle! Nämä sivut esittelevät Säätäjien historiaa, harrastuksia ja projekteja, sekä valottavat säätämisen ideologiaa niille, joille se on tuntematon.

Jäykät Säätäjät ry täyttää tänä vuonna 20 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin ekskursio Saksaan.

Projektit -osastolla raportoimme retrohenkisestä Action-kamera-kypärästä.

Kerrataanpa vielä: Jäykät Säätäjät ry perustettiin maaliskuussa 1997. Koko idea lähti liikkeelle lukemattomien muiden hullujen oivallusten tavoin yöaikaan eräässä tamperelaisessa baarissa. Säätämistä oli siis jo tapahtunut aiemminkin, mutta vasta tuolloin toiminta virallistui. Viime vuosina tuotteliaisuus näyttää heikentyneen, mutta tosiasiassa projektit ovat muuttuneet hauskanpitoon ja sosiaalisuuteen liittyvistä härpäkkeistä perusperhehyödyllisiksi (lue: tylsemmiksi) rakennusprojekteiksi (taloja, autotalleja, remontteja, ..,), joista ei raportteja ole jaksettu vääntää. Säätäjät elävät kai niitä kuuluisia ruuhkavuosiaan :=(

Lyhyesti ja ytimekkäästi kyse on erilaisten laitteiden ideoinnista, suunnittelusta ja jopa rakentelusta sekä ekskursioiden järjestämisestä jäykkiin kohteisiin. Säätäjän mottona onkin: mikäli laite kaupallisena on joko huono ja/tai liian kallis, tulee se tehdä itse. Ja onhan toki asioita, joita ei kaupoissa esiinny! Ideologiasta kirjoitti taannoin myös Aamulehti, otsikolla "Yhdistyksessä voi jatkaa nuoruuttaan". Artikkeli on nyt luettavissa myös Säätäjien sivuilta.

Säätäjien jäsenten lukumäärä on kasvanut 16:een. Säätäjä Juha on uusin, helposti tiukan seulan läpäissyt tulokas. Tyypillinen jäsen on mieshenkilö, joka työskentelee teollisuuden palveluksessa tuotekehitystehtävissä. Tylsältä kuulostavan työn ohessa Säätäjät harrastavat ja säätävät monipuolisesti. Maantieteellisesti ajatellen säätäjät ovat biasoituneet lähinnä Tampereen seudulle, mutta myös Jyväskylässä ja Jämsässä, jopa USA:n itärannikolla ja Australiassa on etäsäädäntätoimintaa.

Säätäjille on kehittynyt oma termistönsä ja kielensä, jota ulkopuolisen saattaa olla vaikea ymmärtää. Avuksi kannattaa ottaa sanakirja, jossa yleisimmät ja oudoimmatkin ilmaisut on selitetty. Kieli jatkaa kehittymistään, viimeisin suuntaus on eräiden äänteiden korvautuminen n-kirjaimella. Säätäjä saattaa siis kuulostaa esim. seuraavalta: "Punppasin fillarin renkaan kun lähdin känpiltä. Horinmeko sunppia? Kunmallista kanpetta!" Huomaa, että äng-äänne on kielestä kadonnut! Sanotaan siis ren-kaan, ei reng-kaan.

Säätämisiin!

Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 9.11.2017. © Jäykät Säätäjät ry 1999 - 2017.