Pälli kapeni


Printterin tarina

Pääsiäinen 2001 - monille uskonnollinen juhla, muille pitkä viikonloppu ja mahdollisuus purkaa työelämän paineita (eli kaventaa pälliä). Jälleen oli entistä hyötyelektroniikkaa jäänyt jäsenten käsiin ja kun sopivaa käyttötarkoitusta ei löytynyt niin eipä muuta kuin maalle harrastelemaan.

Jämsänjokilaakson aamu valkeni rauhallisen pääsiäisen viettoon, autokunta Tampereelta saapui iltapäivän hetkinä paikalle. Kyydissä oli ennen niin mainio tulostuslaite - sittemmin vain kasa hyödytöntä elektroniikkajätettä.

Metsän siimeksessä sopivan paikan löydyttyä, asettivat harrastajat printterin viimeiselle leposijalle kiven päälle. Videokameroiden asettelun ja kuvausolosuhteiden muokkauksen jälkeen kaikki oli valmista pälliä kaventavaan toimintaan. Printteri sai sisäänsä noin 600-800 g räjähdysainetta ja pian olikin aikatulilanka palamassa. Henkeäsalpaavan odottelun päätti mojova pamaus. Viimeisten osien laskeutuessa taivaalta olivat iloiset harrastajat jo katselleet tuoretta kuvamaterialia - tässä on ihmisille näyttämistä. Printterin jäämistöt kerättiin talteen myöhempiä tutkimuksia varten. Myös videopätkät saattavat ilmaantua hauskuttamaan ihmisiä.

Raportissaan ryhmä toteaa seuraavaa: Alustava rekonstruktio näyttää printterin sisällä hetkellisesti vaikuttaneen suurehkon paineen. Myös 3 mm:n kiinnitysruuvit ovat olleet liian heikot, koska metallikehikko on luhistunut liitoksista. Valmistajan tuleekin ottaa nämä seikat huomioon seuraavissa malleissa. Ohessa alustavat konstruktiokuvat.

Jäämistöä I (19kB) Jäämistöä II (15kB)

Raportoi Pege

Alkuun Pälli kapeni Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 15.1.2002 © Jäykät Säätäjät ry 2000-2002