Takaisin ekskursioihin


Kesäekskursio 2014

Edellisen vuoden ekskutoimikunnan mietintöjen sivutuotteena hahmottunut kompakti Keski-Suomen ekskursio päätettiin toteuttaa elokuussa 2014. Autokuntamme suuntasi eräänä lauantaiaamuna kohti Petäjävettä. Matkalla horittiin sumpit Keuruulla ja sitten pian oltiinkin Radio- ja puhelinmuseon pihassa Heinämäessä. Lisää säätäjiä saapui omilla kyydeillään samaan aikaan. Paikkahan on entinen vanhainkoti, nykyinen museo ja hotelli. Itse radionäyttely on rakennuksen vintillä.

Esillä on valtavasti esineistöä, radioita, televisioita, puhelintekniikkaa, magnetofoneja, gramofoneja/levysoittimia sekä mittalaitteita. Silmiinpistävää on puupintaisten laitteiden korkea viimeistely. Monia merkkejä ei enää ole olemassa: Helvar, Telefunken, ASA jne. mutta jokunen brandi on säilynyt, esim. Philips.

Mielenkiintoista on myös se, että nykyinen analoginen FM-stereo-lähetystekniikka, joka Suomessa otettiin vaiheittain käyttöön vuodesta 1967 alkaen, tullee jatkamaan hamaan loppuun saakka, kunnes Internet-radiot ehkä sen kokonaan syrjäyttävät. Näillä näkymin Suomeen ei digitaalista DAB-verkkoa tule.

Radiot rivissä 2
Mittalaitteet

Lounastimme Kyläsepän puhvetissa ja suuntasimme sitten kohti Kintautta ja Tieliikennemuseota. Siellä on esillä ajoneuvokalustoa, autoja, kuorma-autoja, linja-autoja ja moottoripyöriä. Pihassa on lisäksi liuta "hullujusseja", Lokomon tampereen konepajalta. Näitä ei muuten taida olla missään museoituna, ei ainakaan Tampereella. Sääli, sillä Tampereella on aikanaan tehty kaikenlaisia muitakin jäykkiä laitteita, joita ei kaupungin museoissa noteerata juuri mitenkään!

Useita museon ajoneuvoja voi bongata kotimaisista elokuvista ja sarjoista, jonne museo niitä lainaa. Tämäkin museo, kuten edellinen, oli useimmille säätäjille uusi kokemus.

Chevy 1927
Hullujussi

Seuraavaksi suuntasimme, ennakkoon suunnittelematta, säätäjä Anssin mökkiprojektia ihmettelemään, se kun osui matkan varrelle. Katonharjan korkeutta hirviteltiin sumppia horiessa. Katselmoituamme myös säätötilan laajuuden, jatkoimme matkaa kohti Tikkakoskea ja Ilmailumuseota , jossa monet säätäjät olivat aiemminkin vierailleet, tosin vuosikausia sitten. Runsaasti on nähtävää tässäkin museossa, alkaen pihamaalta. Sisällä pääsee tutustumaan sekä Drakenin että Migin ohjaamoihin. Esillä on myös mm. Fouga Magister, Brewster ja DC-3, sekä erityisesti säätäjien mielenlaatua lämmittänyt tee-se-itse-projekti "Tiira".

Tiira
Yleiskuva
Brewster vasemmalla, DC-3 ja Fouga Magister taaempana.

Horittuamme jäätelöt oli aika lähteä paluumatkalle. Tarina kertoo, että osa porukasta jatkoi Tampereen terasseilla myöhään yöhön...

Reissusta jaaritteli säätäjä Eki

Alkuun Takaisin ekskursioihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 11.1.2015 © Jäykät Säätäjät ry 2015